Fruitvlagjes vangen?

Zwevende vliegjes in de keuken of in je woonkamer? Ineens zijn ze er: fruitvliegjes. Waren het er gister nog maar een paar, vandaag zweven ze in grote aantallen om je heen. Waar komen die vervelende fruitvliegjes toch vandaan? Hoe kun je fruitvliegjes voorkomen en – mocht het kwaad al geschied zijn – hoe kom je ervan af? Lees alles wat je moet weten over fruitvliegjes en het bestrijden ervan. We delen handige DIY-oplossingen en de beste tips voor effectieve bestrijdingsmiddelen.

Waar komen fruitvliegjes op af en vandaan?

Fruitvliegjes hebben een superscherpe reukzin. De geur van alcohol, die vrijkomt als fruit bederft, trekt fruitvliegjes aan als een magneet. Ligt er ergens rijp fruit? De fruitvlieg is er direct bij! De fruitvlieg maak je – zoals de naam doet vermoeden – niet alleen blij met fruit. Fruitvliegjes lusten helaas nog veel meer. Fruitvliegjes zijn onder andere gek op koffiedik, bier- en wijnrestjes, bedorven groenten, verwelkte bloemen en vruchtensap.

In welke periode komen fruitvliegjes voor?

Vooral met warm weer komen fruitvliegjes voor. Fruitvliegjes gedijen het beste bij temperaturen tussen de 21 en 25 graden. In Nederland komen fruitvliegjes dus vooral in de periode van juni t/m september voor. Met name in de warmste zomermaanden – juli en augustus – ontwikkelen fruitvliegjes zich razendsnel.

Hoe snel vermenigvuldigen fruitvliegjes zich?

Fruitvliegjes planten zich helaas in een rap tempo voort. Ze leggen wel 400 tot 800 eitjes in een maand. Bij huiskamertemperatuur komen deze eitjes al binnen een dag uit. De larven van de fruitvlieg voeden zich vervolgens met het fruit en groeien binnen 8 tot 11 dagen uit tot volwassen fruitvlieg, waarna ze maar liefst een maand in leven blijven. Een klein ongemak kan dus snel een groot probleem worden.

Zijn fruitvliegjes schadelijk of gevaarlijk?

Al lijken de kleine zwevende vliegjes weinig kwaad te doen; niets is minder waar. Net als alle andere vliegen kunnen fruitvliegjes bacteriën verspreiden in het fruit en andere voedingswaren. Dit is niet alleen onhygiënisch, maar het kan ook vervelende gevolgen hebben voor de gezondheid. Fruitvliegjes kunnen ervoor zorgen dat fruit eerder bederft, waardoor er voedsel verspild wordt. Daarnaast ervaren de meeste mensen die zwevende vliegjes als erg hinderlijk. Tijd om wat tegen die fruitvliegjes te doen!

5 tips om fruitvliegjes te voorkomen

Fruitvliegen voorkomen is natuurlijk beter dan bestrijden. Maar hoe doe je dat? Met deze simpele stappen kun je al een groot verschil maken!

1. Houd de keuken en tafels goed schoon

Door met regelmaat een doekjes over oppervlaktes te halen waarop vuil, drank- of etensresten achter kunnen blijven, voorkom je dat je (nieuwe) fruitvliegjes aantrekt.

2. Eet rijp fruit op tijd op of bewaar het in de koelkast

De geur van (rijp) fruit trekt fruitvliegjes aan als een magneet. Eet het op tijd op of bewaar het in de koelkast, veilig buiten het bereik van de fruitvliegjes!

3. Gebruik een afsluitbare fruitmand

Toch liever fruit buiten de koelkast bewaren? Kies dan voor een afsluitbare mand, om te voorkomen dat fruitvliegjes eitjes in je fruit kunnen leggen.

4. Pas op met vuilnis en lege flesjes

Probeer etensresten zoveel mogelijk te scheiden van je andere afval en kies voor een goed afsluitbare vuilnisbak. Berg lege flessen op en maak ze goed schoon.

5. Verjaag fruitvliegjes met een kruidenplantje

Fruitvliegjes houden niet van de geur van dille, basilicum en salie. Het plaatsen van een geurig kruidenplantje in de keuken kan je helpen om fruitvliegjes op afstand te houden.

Over Super Ninja - Duurzame ongediertebestrijding

Super Ninja vindt dat duurzame en verantwoorde ongediertebestrijding de standaard zou moeten zijn. Effectief tegen ongedierte, veilig voor mens, (huis)dier en milieu.

Door een gebrek aan duurzame bestrijdingsmiddelen, ontwikkelde onze oprichter Ferdinand in 2014 – uit eigen frustratie – ons eerste product: de Fruit Fly Ninja.

Hij zat met een knieblessure thuis – tussen de fruitvliegjes – en ontdekte hoe natuurlijke ingrediënten nét zo effectief konden zijn als chemische. Zéker in combinatie met een innovatief productontwerp.

Zo kan
het ook!

We geloven in de kracht van innovatie en natuurlijke middelen.

Respect voor
mens & milieu

We gaan voor een positieve impact – zonder negatieve bijeffecten.

Altijd in
ontwikkeling

We blijven zoeken naar meer – en de beste – oplossingen tegen ongedierte.