Gaatjes in je kleding? Grote kans dat dit veroorzaakt wordt door kledingmotten. Deze vervelende beestjes leggen hun eitjes in je kledingkast, waarna hun larven je kleding aanvreten. Het gevolg? Je kunt je favoriete shirtjes wel weggooien! Van die kledingmotten wil je dus zo snel mogelijk af. We vertellen je graag meer over de kledingmot, wat je kunt doen om kledingmotten te voorkomen en hoe je ze vangt.
Kledingmotten zijn kleine bruine motjes die je binnen in huis kunt tegenkomen. Ze zijn gemiddeld iets kleiner dan 1 centimeter. Voor het ongetrainde oog zijn ze haast niet te onderscheiden van andere motsoorten die je binnenshuis tegen kunt komen. Hoe je ze toch herkent? Grote kans dat ze zich in en rondom plekken met textiel begeven, zoals je kledingkast, de kapstok, de linnenkast, gordijnen en meubels.
Kledingmotten kunnen gewoon door je raam of deur naar binnen vliegen. Volwassen kledingmotten zoeken vervolgens naar een fijn plekje om eitjes te leggen, waar textiel zich perfect voor leent. Zelf hoeven zij zich niet te voeden, maar voor hun larven vormt jouw textiel de perfecte maaltijd.
In het wild houden kledingmotten zich netjes aan de seizoenen en planten zij zich alleen in de warmere maanden voort. Maar als ze al bij jou in huis zitten en het daar lekker warm is, gaan ze gerust het hele jaar door. Daardoor kun je dus ook het hele jaar door last hebben van kledingmotten.
Een kledingmot kan tot wel een paar honderd eitjes per keer leggen. De larven die daaruit komen zijn bijna niet met het blote oog te zien. Hun aanwezigheid wordt pas zichtbaar door de schade die zij aan je kleding aanbrengen. Binnen een paar maanden zijn de larven uitgegroeid tot volwassen kledingmotten die zich weer voortplanten. Belangrijk dus om snel in te grijpen, voordat je een hele nieuwe garderobe moet aanschaffen!
Kledingmotten zijn niet direct schadelijk voor je gezondheid, maar wel voor je kleding en interieur. Kledingmotten eten eiwithoudende vezels, zoals wol, leer, bont en textiel. Hierdoor kunnen er gaatjes en andere schade ontstaan in kleding, gordijnen, lakens en andere materialen en producten.
Je bent kledingmotten liever kwijt dan rijk. Belangrijk dus om deze vervelende beestjes uit je kast te houden. We delen graag 5 tips om kledingmotten te voorkomen.
Gebruik hangers met - voor motten - vervelende luchtjes, zoals cederhout en lavendelzakjes. Zo houd je kledingmotten op een natuurlijke manier op afstand en je kleding gaat er ook nog eens lekker van ruiken!
Een duur pak of speciale jurk? Bescherm je kleding goed door het op te bergen in speciale plastic opbergzakken. Dit geldt uiteraard ook voor gordijnen, kleden en ander textiel. Zo weet je zeker dat de motten niet bij je waardevolle spullen komen.
Kledingmotten, hun eitjes en larven overleven het stoomproces bij de stomerij niet. Wil je er dus zeker van zijn dat je kleding vrij is van kledingmotten? Breng je kleding en ander textiel dan naar de stomerij.
Een manier om kledingmotten, hun eitjes en larven te doden is door je kleding een nacht in de vriezer te leggen. Met de koude temperaturen maken zij geen schijn van kans om te overleven.
Kledingmotten en hun larven kunnen ook in je tapijt gaat zitten – en voordat je het weet kruipen zij ook in je andere textiel. Je kunt eitjes en larven vrij eenvoudig verwijderen door het tapijt grondig te stofzuigen.
Effectieve en duurzame ongediertebestrijding.
Super Ninja vindt dat duurzame en verantwoorde ongediertebestrijding de standaard zou moeten zijn. Effectief tegen ongedierte, veilig voor mens, (huis)dier en milieu.
Door een gebrek aan duurzame bestrijdingsmiddelen, ontwikkelde onze oprichter Ferdinand in 2014 – uit eigen frustratie – ons eerste product: de Fruit Fly Ninja.
Hij zat met een knieblessure thuis – tussen de fruitvliegjes – en ontdekte hoe natuurlijke ingrediënten nét zo effectief konden zijn als chemische. Zéker in combinatie met een innovatief productontwerp.
We geloven in de kracht van innovatie en natuurlijke middelen.
We gaan voor een positieve impact – zonder negatieve bijeffecten.
We blijven zoeken naar meer – en de beste – oplossingen tegen ongedierte.
© 2025 Super Ninja