de   en

Zilvervisjes bestrijden?

Langwerpige, glanzende beestjes, gekenmerkt door staartachtige draden en antenne. Je ziet ze zelden, maar ze zijn er wel. Zilvervisjes en papiervisjes komen vooral ’s nachts tevoorschijn. Aangevreten papieren, behang en kleding bewijzen hun aanwezigheid.

De zilvervisjes en papiervisjes houd je liever buiten de deur. Waar komen deze beestjes vandaan? Hoe kun je zilvervisjes en papiervisjes in huis voorkomen en hoe kun je de al aanwezige beestjes verjagen? Ontdek handige DIY-oplossingen en de beste tips voor effectieve bestrijdingsmiddelen.

Wat is het verschil tussen zilvervisjes en papiervisjes

Papiervisjes en zilvervisjes worden vaak door elkaar gehaald. Beide beestjes zijn langwerpig en zilverkleurig, al heeft het papiervisjes een bruinere tint. Zilvervisjes worden aangetrokken door vochtige plekken, terwijl papiervisjes ook prima op droge plekken kunnen leven. Zilvervisjes voeden zich graag met schimmels en voedselresten, terwijl papiervisjes ook dol zijn op drogere vezels, zoals papier en textiel. De Super Ninja zilvervisjesval werkt voor zowel zilvervisjes als papiervisjes!

Waar komen zilvervisjes en papiervisjes op af en vandaan?

Beide beestjes worden aangetrokken door het donker. Waar het zilvervisje vooral zoekt naar vochtige ruimtes, kan een papiervisje zich ook prima verstoppen in bijvoorbeeld een boekenkast. De beestjes kruipen makkelijk door kieren het huis binnen en worden ook vaak per ongeluk meegedragen in kleding of een verhuisdoos. Het kan dus best een uitdaging zijn de beestjes buiten de deur te houden!

In welke periode komen papiervisjes en zilvervisjes voor?

Papiervisjes en zilvervisjes houden van warme temperaturen. 24 graden Celsius in combinatie met een luchtvochtigheid van 75%, bieden zilvervisjes ideale leefomstandigheden. Papiervisjes houden ook van warmte, maar gedijen ook goed bij een iets minder hoge luchtvochtigheid: zo laag als 45%. Voor de beestjes vormen gebouwen en huizen met een centrale verwarming de ideale woonplaats. Bij temperaturen lager dan 22 graden Celsius kunnen de beestjes zich niet meer goed voorplanten, omdat de eitjes niet langer uitkomen.

Hoe snel vermenigvuldigen zilvervisjes en papiervisjes zich?

Per keer legt een zilvervisje of papiervisje zo’n 10 eitjes, waarna deze binnen 8 weken uitkomen. De jonge beestjes zien er in principe hetzelfde uit als de volwassen zilvervisjes en papiervisjes, maar zijn nog wit van kleur en veel kleiner. Binnen 3 jaar ontwikkelen zij zich tot volwassen beestjes. Ze vervellen hierbij om de paar maanden en worden langzaam steeds donkerder van kleur. Sommige papier- en zilvervisjes kunnen tot wel 8 jaar oud worden.

Zijn papiervisjes of zilvervisjes schadelijk of gevaarlijk?

Papiervisjes en zilvervisjes vormen geen direct gevaar, maar kunnen wel veel schade aanrichten. Het papiervisje voedt zich graag met natuurlijke vezels zoals papier en textiel, wat vervelende gevolgen kan hebben voor je behang, boeken en kleding. Zilvervisjes voeden zich graag met schimmels en etensresten, waardoor zij snel bacteriën kunnen verspreiden binnen je keukenkastjes en etenswaren. Vaak onopgemerkt, omdat zij vooral ’s nachts tevoorschijn komen. Tijd om in actie te komen tegen deze vervelende beestjes!

4 tips om zilvervisjes en papiervisjes te voorkomen

Papiervisjes en zilvervisjes buiten de deur houden is natuurlijk beter dan ze verjagen. Maar hoe doe je dat? Met deze simpele stappen voorkom je dat deze ongewenste bezoekers je huis binnendringen.

1. Voorkom vocht in huis

Probeer de luchtvochtigheid in huis te verlagen. De beestjes kunnen namelijk niet overleven bij een luchtvochtigheid lager dan 40%.

2. Dicht naden en kieren

Check je huis op naden en kieren en probeer deze zoveel mogelijk te dichten. Zo kunnen de beestjes geen donkere schuilplaatsen opzoeken achter het behang, in de vloer of muur.

3. Dek voedselbronnen goed af

Zorg dat de zilvervisjes niet bij zetmeelhoudende en koolhydraatrijke etenswaren kunnen komen. Papiervisjes eten ook papier en kleding. Berg deze dus goed op.

4. Ga je verhuizen? Controleer dan goed je dozen

Papiervisjes en zilvervisjes reizen graag. Ze komen graag mee in een verhuisdoos, kleding of een boek. Het is dus verstandig om spullen goed te checken of uit te schudden, voordat je ze in huis haalt.

OVER SUPER NINJA

Effectieve en duurzame ongediertebestrijding.

Super Ninja vindt dat duurzame en verantwoorde ongediertebestrijding de standaard zou moeten zijn. Effectief tegen ongedierte, veilig voor mens, (huis)dier en milieu.

Door een gebrek aan duurzame bestrijdingsmiddelen, ontwikkelde onze oprichter Ferdinand in 2014 – uit eigen frustratie – ons eerste product: de Fruit Fly Ninja.

Hij zat met een knieblessure thuis – tussen de fruitvliegjes – en ontdekte hoe natuurlijke ingrediënten nét zo effectief konden zijn als chemische. Zéker in combinatie met een innovatief productontwerp.

ZO KAN
HET OOK!

We geloven in de kracht van innovatie en natuurlijke middelen.

RESPECT VOOR
MENS & MILIEU

We gaan voor een positieve impact – zonder negatieve bijeffecten.

ALTIJD IN
ONTWIKKELING

We blijven zoeken naar meer – en de beste – oplossingen tegen ongedierte.