de   en

Plantvliegjes bestrijden?

Kleine zwarte vliegjes in en rondom je planten? Deze rouwvliegjes – of eigenlijk rouwvarenmuggen – veroorzaken, ondanks hun korte levensduur, een langdurig probleem. De vliegjes planten zich supersnel voort, met een flinke plaag als gevolg. Dat wil je jouw huiskamerplanten – en jezelf – graag besparen. Waar komen deze plantvliegjes ineens vandaan? En hoe kun je de vliegjes verjagen of vangen? Ontdek handige DIY-oplossingen en de beste tips voor effectieve bestrijdingsmiddelen.

Plantvliegjes, rouwvliegjes en rouwvarenmuggen?

In feite is het zwarte vliegje in je planten een mug: de rouwvarenmug. Het beestje lijkt enorm veel op een fruitvliegje, alleen begeeft deze zich voornamelijk in en rondom je planten. Het vliegje wordt dan ook wel een plantvliegje genoemd of een rouwvliegje. Drie verschillende namen, maar dus voor hetzelfde beestje.

Waar komen plantvliegjes of rouwvliegjes op af en vandaan?

Het rouwvliegje wordt aangetrokken door plantaardig materiaal, zoals natte potgrond, bloemen en planten. Het kleine vliegje voedt zich met dode plantresten. Het kan zijn dat je van buiten de vliegjes aantrekt of dat de potgrond al larven bevatte. Omdat het rouwvliegje zich razendsnel voortplant, zweeft er binnen no-time een hele zwerm vliegjes in en rondom je kamerplanten.

In welk seizoen komen plantvliegjes of rouwvliegjes voor?

De rouwvliegjes planten zich vooral voort tijdens de lente, van april tot mei. Dit wordt de eerste cohort genoemd. Dan in de tweede cohort –  de eerste helft van augustus – vliegen er opnieuw larven uit. Plantvliegjes gedijen goed bij vochtig weer, dus hun ontwikkeling is sterk afhankelijk van de hoeveelheid neerslag in de desbetreffende periode.

Hoe snel vermenigvuldigen plantvliegjes of rouwvliegjes zich?

De rouwvliegjes leven zelf maar enkele dagen, maar kunnen in die korte tijd een langdurig probleem veroorzaken. Met het leggen van 200 eitjes benutten zij hun korte leven goed om zich maximaal voort te planten. Na 3 weken komen de larven uit de eitjes gekropen, waarna zij zich ontpoppen tot volwassen rouwvlieg met een grootte van 1,5 mm tot 3 mm.

Rouwvliegjes schadelijk of gevaarlijk?

Rouwvliegjes of rouwvarenmuggen zijn niet gevaarlijk voor jouw gezondheid, maar helaas wel voor die van je planten. Met name de larven, die in de potgrond leven, kunnen schade aanrichten aan je planten omdat zij de wortels aanvreten. Volwassen rouwvliegjes voeden zich met dode plantenresten. Al kunnen de volwassen vliegjes geen kwaad, worden ze wel als zeer hinderlijker ervaren omdat ze vaak rondom het gezicht zweven, aangetrokken worden door het licht van beeldschermen of in het drinkglas belanden.

5 tips om plantvliegjes te voorkomen

Plantvliegjes voorkomen is natuurlijk nog beter dan bestrijden. Om je planten vliegvrij te houden en een rouwvliegjesplaag te voorkomen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het probleem bij de wortels aan te pakken.

1. Check de potgrond van nieuwe planten

Vaak komen rouwvarenmugjes je huis binnen via de potgrond van bijvoorbeeld een nieuwe plant. Check de grond goed, om er zeker van te zijn dat er geen larven in zitten.

2. Geef je planten afgepast water

Larven ontwikkelen zich supersnel in natte potgrond. Het is dus aan te raden je planten goed afgepast water te geven, zodat de potgrond niet te nat wordt.

3. Zet je planten in een uitlekpot

Door je planten in uitlekpotten te plaatsen, kun je ook voorkomen dat de potgrond te nat wordt – en daarmee een ideale voedingsbodem voor rouwvlieglarven.

4. Haal op tijd dode plantenresten weg

Volwassen rouwvliegjes eten vooral dode plantenresten. Door op tijd de resten te verwijderen, haal je een belangrijke voedselbron weg voor de larven.

5. Verpot de aangetaste plant

Ga na welke plant besmet is, isoleer de plant en vervang de potgrond. Zet de plant pas weer terug bij de andere planten als je zeker weet dat de plant en potgrond vrij is van larven.

OVER SUPER NINJA

Effectieve en duurzame ongediertebestrijding.

Super Ninja vindt dat duurzame en verantwoorde ongediertebestrijding de standaard zou moeten zijn. Effectief tegen ongedierte, veilig voor mens, (huis)dier en milieu.

Door een gebrek aan duurzame bestrijdingsmiddelen, ontwikkelde onze oprichter Ferdinand in 2014 – uit eigen frustratie – ons eerste product: de Fruit Fly Ninja.

Hij zat met een knieblessure thuis – tussen de fruitvliegjes – en ontdekte hoe natuurlijke ingrediënten nét zo effectief konden zijn als chemische. Zéker in combinatie met een innovatief productontwerp.

ZO KAN
HET OOK!

We geloven in de kracht van innovatie en natuurlijke middelen.

RESPECT VOOR
MENS & MILIEU

We gaan voor een positieve impact – zonder negatieve bijeffecten.

ALTIJD IN
ONTWIKKELING

We blijven zoeken naar meer – en de beste – oplossingen tegen ongedierte.