Voedselmotten vangen?

    Larven in je eten? Je moet er niet aan denken! Wanneer je een voedselmot in je keuken tegenkomt, ontkom je er helaas niet aan. Voedselmotten zijn iets kleiner dan 1 cm groot en voor het ongetrainde oog moeilijk te onderscheiden van andere motsoorten. Het is hun verstopplek die ze verraadt. We vertellen je graag meer over de voedselmot, hoe je voedselmotten voorkomt en hoe je ze vangt.

    Waar komen voedselmotten op af en vandaan?

    Zoals de naam al zegt worden voedselmotten aangetrokken door levensmiddelen. Vooral op droge producten, zoals meel, pasta, rijst en noten, zijn motten dol. Wanneer de motten bij deze producten kunnen komen, leggen ze daar graag hun eitjes in. Voedselmotten kunnen gewoon via open ramen en deuren je huis in vliegen.

     

    In welke periode komen voedselmotten voor?

    Voedselmotten komen het hele jaar voor, maar je ziet ze vooral wanneer het warmer is. Als je in huis een constante warme temperatuur hebt, kun je het hele jaar door last hebben van de voedselmotten.  

     

    Hoe snel vermenigvuldigen voedselmotten zich?

    Voedselmotten leggen een paar honderd eitjes per keer en de volledige levenscyclus duurt gemiddeld een paar maanden. Wanneer je niet ingrijpt, heb je dus zo een voedselmottenplaag in huis!  

     

    Zijn voedselmotten schadelijk of gevaarlijk?

    Voedselmotten zijn niet direct schadelijk voor je gezondheid, maar ze kunnen wel je eten aan tasten en bacteriën verspreiden. Ze leggen eitjes in droge voedingswaren, zoals meel, rijst, pasta en zaden. Hieruit komen de larven die draden door het voedsel heen spinnen, waardoor je het eten weg moet gooien.  

     

    5 tips om voedselmotten te voorkomen

    Voedselmotten zijn onhygiënisch en zorgen ervoor dat eten snel bederft. Belangrijk dus om voedselmotten te voorkomen. We delen graag onze 5 tips.

    1. Berg je droge levensmiddelen goed op

    Berg al je droge etenswaren zoals rijst, pasta en meel op in luchtdichte potten of bakken. Zo voorkom je dat motten er eitjes in kunnen leggen.

    2. Verwijder aangetast voedsel

    Gooi etenswaren die aangetast zijn door voedselmotten meteen weg. Zo zullen de larven zich niet verder verspreiden, voortplanten en andere etenswaren besmetten.

    3. Maak goed schoon

    Houd je keuken en voorraadkast goed schoon en vrij van kruimels en andere etensresten. Zo voorkom je dat voedselmotten eitjes leggen in etenswaren die je anders over het hoofd had gezien.

    4. Denk ook aan het voedsel van je huisdieren

    Ook honden- en kattenbrokken, vogelzaad en andere vergelijkbare producten zijn een voedselbron waarin voedselmotten zich maar al te graag nestelen. Zorg er dus voor dat je deze voedselwaren buitenhuis houdt of luchtdicht afsluit.

    5. Bewaar je levensmiddelen op een koele plek

    Voedselmotten hebben redelijk warme omstandigheden nodig om zich voort te planten. Door levensmiddelen op een koele plek te bewaren, worden ze een stuk minder interessant voor voedselmotten.

    Heb je voedselmotten ontdekt en wil je er écht snel vanaf? Bekijk de voedselmottenval van Super Ninja en bestel hem eenvoudig online. Direct effectief, duurzaam en verantwoord, zeer makkelijk in het gebruik.

    OVER SUPER NINJA

    Effectieve en duurzame ongediertebestrijding.

    Super Ninja vindt dat duurzame en verantwoorde ongediertebestrijding de standaard zou moeten zijn. Effectief tegen ongedierte, veilig voor mens, (huis)dier en milieu.

    Door een gebrek aan duurzame bestrijdingsmiddelen, ontwikkelde onze oprichter Ferdinand in 2014 – uit eigen frustratie – ons eerste product: de Fruit Fly Ninja.

    Hij zat met een knieblessure thuis – tussen de fruitvliegjes – en ontdekte hoe natuurlijke ingrediënten nét zo effectief konden zijn als chemische. Zéker in combinatie met een innovatief productontwerp.

    ZO KAN
    HET OOK!

    We geloven in de kracht van innovatie en natuurlijke middelen.

    RESPECT VOOR
    MENS & MILIEU

    We gaan voor een positieve impact – zonder negatieve bijeffecten.

    ALTIJD IN
    ONTWIKKELING

    We blijven zoeken naar meer – en de beste – oplossingen tegen ongedierte.