de   en

Mieren bestrijden?

Ineens zijn ze daar: ontelbaar veel mieren! Deze fascinerende kleine beestjes, die in goed georganiseerde kolonies leven en samenwerken, dringen vaak huizen binnen op zoek naar zoetigheden of kruimels. Mensen ondervinden vaak hinder van mieren omdat ze voedselvoorraden kunnen verpesten en ook schade aan huizen en terrassen aanrichten. Bovendien kunnen sommige mieren gemeen bijten of steken. We vertellen je graag hoe je deze vervelende mieren op afstand houdt en bestrijdt!

Waar komen mieren op af en vandaan?

Mieren worden aangetrokken door alle soorten etensresten. Zowel zoetigheid zoals stroop, suiker en chocola, als etenswaren met meer eiwitten, zoals kaas en vlees. De nesten van mieren bevinden zich doorgaans buiten, vanuit waar de ‘verkenners’ op zoek gaan naar eten.  Wanneer deze wat gevonden hebben, bijvoorbeeld in jouw keukenkastjes, dan worden de andere mieren ook aan het werk gezet om het voedsel naar het nest te brengen. In het nest voeren ze het aan de koningin en de larven.

In welke periode komen mieren voor?

Mierennesten kunnen deels overwinteren. Alleen de bevruchte koningin en in sommige gevallen ook een gereduceerde versie van het nest overleven de winter. In de lente wordt het nest weer actief en is er veel eten om het nest snel te laten groeien. In de zomer, wanneer het lekker warm is, zul je vooral veel mieren zien.  Aan het eind van de zomer loopt het nest weer leeg, waarna de nieuwe bevruchte koninginnen op zoek gaan naar een plekje om een nieuw nest te maken.

Hoe snel vermenigvuldigen mieren zich?

Mieren vermenigvuldigen zich vooral heel snel in de lente. Het nest wordt dan ‘wakker’ en de koningin begint met het produceren van eitjes. In een enkel nest kunnen vele duizenden mieren leven.  

Zijn mieren schadelijk of gevaarlijk?

Mieren zijn over het algemeen niet gevaarlijk. Ze kunnen wel gemeen bijten, afhankelijk van het soort. Hierdoor kunnen mieren voor kinderen wel een ‘gevaar’ vormen als zij zonder supervisie dicht bij een groot nest spelen. Verder kunnen mieren veel schade veroorzaken. Ze kunnen veel etenswaren laten bederven en hele terrassen laten verzakken.  

 

5 tips om mieren te voorkomen

Je houdt mieren natuurlijk liever op afstand. Maar hoe voorkom je dat mieren zich in jouw tuin nestelen? We delen graag onze tips om mieren te voorkomen.

1. Zorg dat ze niet naar binnen kunnen komen

Mieren komen je huis in om eten te zoeken. Zorg ervoor dat dit niet lukt. Dicht gaatjes bij je deuren en ramen en voorkom kieren waardoor mieren naar binnen kunnen dringen.

2. Maak goed schoon

Zorg ervoor dat er niks te halen valt bij jou in huis. Maak goed schoon en voorkom dat mieren op kruimels en etensresten afkomen. Als er voor de mieren niets te vinden is, zullen ze vanzelf weer weggaan. Ook leggen de mierenverkenners een geurspoor naar het voedsel aan. Door goed schoon te maken, verwijder je dat spoor.

3. Verwijder de verkenners

De verkenners leggen een spoor aan naar je voedsel. Als je de verkenners op tijd weghaalt, door ze bijvoorbeeld op te zuigen met de stofzuiger of met stoffer en blik buiten de deur te zetten, dan doorbreek je het spoor. Zo weten de andere mieren niet dat ze naar binnen moeten om eten te halen.

4. Berg eten goed op

Berg je etenswaren op in luchtdichte potten of bakjes en sluit zakjes goed af. Zo voorkom je dat je onbedoeld mieren aantrekt met je etenswaren.

5. Maak gebruik van de natuur

Wanneer je een mierennest in je tuin hebt, dan kan het omspitten van het nest vaak al veel oplossen. De volgende generatie mieren, de larven, komen dan aan de oppervlakte te liggen en dan is er binnen no time een merel in de buurt om deze op te peuzelen.

Nemen mieren je huis of tuin over en wil je er snel vanaf? Bekijk de mierenlokdoos van Super Ninja en bestel hem eenvoudig online. Direct effectief, duurzaam en verantwoord, zeer makkelijk in het gebruik.

OVER SUPER NINJA

Effectieve en duurzame ongediertebestrijding.

Super Ninja vindt dat duurzame en verantwoorde ongediertebestrijding de standaard zou moeten zijn. Effectief tegen ongedierte, veilig voor mens, (huis)dier en milieu.

Door een gebrek aan duurzame bestrijdingsmiddelen, ontwikkelde onze oprichter Ferdinand in 2014 – uit eigen frustratie – ons eerste product: de Fruit Fly Ninja.

Hij zat met een knieblessure thuis – tussen de fruitvliegjes – en ontdekte hoe natuurlijke ingrediënten nét zo effectief konden zijn als chemische. Zéker in combinatie met een innovatief productontwerp.

ZO KAN
HET OOK!

We geloven in de kracht van innovatie en natuurlijke middelen.

RESPECT VOOR
MENS & MILIEU

We gaan voor een positieve impact – zonder negatieve bijeffecten.

ALTIJD IN
ONTWIKKELING

We blijven zoeken naar meer – en de beste – oplossingen tegen ongedierte.